Archief

Op 14 en 15 maart 2023 waren de twee exclusieve voorstellingen ‘Zonder Pauze’ te zien in het Apollofirst Theater in Amsterdam. Frans Mulder en Gerrie van der Klei verhaalden en bezongen over hun vriendschap en carrière, onder muzikale leiding van Marco Braam. Deze voorstelling is vanaf nu ook te boeken:

221123_vierkant_01

Frans Mulder en Gerrie van der Klei kennen elkaar vijftig jaar

Frans, de latere voorman van theatergroep PURPER, was aanvankelijk voor Gerrie ‘die jongen met dat brilletje’ die altijd vooraan stond als zij, begin jaren zeventig, met Boy Edgar’s Bigband, ’s woensdagsnachts optrad in het toenmalige Shaffy theater aan de Keizersgracht in Amsterdam. Voor de toen negentien jarige Mulder was Gerrie op dat moment de ultieme vedette. ‘Ze zat daar met geloken ogen op een kruk, microfoon in de ene, glas whisky in de andere hand, en zong jazz. Ik was diep onder de indruk. Ze vertegenwoordigde alles waar ik van hield. Daar zat een ster!’ Vanaf dat moment bezocht hij al haar concerten en raakten zij voor het leven bevriend. Die vriendschap is de basis voor ZONDER PAUZE… waarin Gerrie en Frans elkaars ghostwriters zijn. ‘Het is een idee van Frans’, zegt Gerrie, ‘Hij stelde me voor onze herinneringen aan elkaar, ons leven en ons vak op te schrijven, naar elkaar te mailen en het resultaat daarna, gelardeerd met liedjes en songs die belangrijk voor ons waren en zijn, voor te lezen in het theater.’
Ze staan allebei vijftig jaar op het toneel en hebben privé en professioneel veel meegemaakt.  Zoveel, dat het uiteindelijk moeilijk was een keuze te maken. Hilarische anekdotes over collega’s, maar ook minder leuke en ingrijpende gebeurtenissen uit hun  beider leven passeren de revue. Uiteindelijk blijkt er door die verhalen een rode draad te lopen, en die rode draad is hun  levenslange vriendschap. Een vriendschap zonder pauze.

Foto: Rinkel. Live opname premiere dinsdag 14 maart 2023. Apollofirst Theater, Amsterdam.

**************************

‘Samen Solo’:
de show die uiteindelijk moest stoppen vanwege… Covid (jan 2022)

Deze voorstelling is vanwege de toenmalige Covid19-pandemie vervroegd geannuleerd (januari 2022). Gespeeld is er wel in november en december 2021.

Musicalster, zangeres en actrice Marjolijn Touw kreeg voor haar solovoorstelling ‘Marjolijn Touw houdt van jou’ veel lof en een vier sterren recensie in De Volkskrant (Hein Janssen).
Theatermaker Frans Mulder oogstte met zijn jubileumprogramma ‘Zeilen Op De Wind Van Vandaag’, dat hij in september 2020 samen met musicus Marco Braam speelde in het DeLaMar theater in Amsterdam, veel succes.
In SAMEN SOLO brengen Mulder en Touw, samen onder begeleiding van Marco Braam, de hoogtepunten van die twee voorstellingen bij elkaar. Het zijn verhalen over twee levens die bijzonder veel raakvlakken hebben.
Marjolijn vertelt, met als leidraad haar vele musicalrollen, haar levensverhaal. Frans blikt openhartig terug (en vooruit) op een levenlang theater.

**************************


13 september 2020:
Eenmalig optreden jubileumshow Frans Mulder & Marco Braam:

Zondag 13 september – 16 uur – DelaMar Amsterdam – 

FRANS MULDER & MARCO BRAAM
… Zeilen op de wind van vandaag …

*** Eenmalig jubileumprogramma ***

Amsterdam – Een feestelijk eenmalig programma van theatermaker en Purper-voorman Frans Mulder en zijn voormalige Purpercollega Marco Braam. Frans heeft voor bijna de hele Nederlandse theaterwereld teksten geschreven en Marco heeft daar veel van op muziek gezet. Dit repertoire, aangevuld met nummers die speciaal voor dit optreden zijn geschreven, vormen de basis voor dit eenmalige jubileumprogramma.

Jubileum omdat Frans zondag 13 september precies 50 jaar en 1 dag op het toneel staat, Theatergroep Purper dit jaar exact 40 jaar geleden werd opgericht, en Marco de afgelopen jaren als componist, arrangeur en muzikaal leider aan 50 theaterproducties heeft meegewerkt.

Reden genoeg voor een feest. Een feest met als leidraad een aantal veelzeggende anekdotes waarin Frans openhartig met veel humor en zelfspot, scherp en soms onthutsend eerlijk, terug en vooruit blikt op een levenlang theater.

Door hun hernieuwde samenwerking geïnspireerd, is het motto van de voorstelling:
Kijk niet teveel om. Je moet zeilen op de wind van vandaag.

Lees ook het interview dat De Telegraaf had met Frans Mulder over zijn jubileum-voorstelling in DeLaMar Theater.

**************************

Paul van Vliet interviewt Frans Mulder

‘Het kan de wereld in…!’

De Paul van Vliet Academie leidt haar studenten op tot professionele cabaretiers/kleinkunstenaars en entertainers. Zij doet dit via een gedegen vakopleiding op het hoogste niveau. De fulltimeopleiding duurt 3 jaar, de parttime 4 jaar. De aangeboden opleiding is particulier en werkt zonder overheidsgeld. Paul van Vliet heeft zelf de supervisie over de inhoud van deze academie.

Onderdeel is het interview met een cabaretier ‘uit het vak’, onder de noemer ‘Paul van Vliet ontmoet…’. In 2019 beet Frans Mulder de spits af; ondertussen gevolgd door Brigitte Kaandorp in 2020.

Voor meer informatie zie de website van de academie.

**************************

juni 2020: Cultuur in Actie!

Cultuur in Actie! was een nationale ketendemonstratie waarmee aandacht werd gevraagd voor het belang van de culturele sector. Omdat verzamelen op het Malieveld destijds toen niet mogelijk was gebeurde dit middels een live stream op http://www.cultuurinactie.nl. Van 30 mei tot en met 5 juni, 12 uur per dag, werden geluiden uit de sector verzameld die samen één luide stem vormden. De stem die nu opkomt voor cultuur. Met een speciale teller werd bijgehouden hoeveel mensen met hun achterban uiteindelijk op het ‘digitale Malieveld’ staan. Met als doel: bredere financiële ondersteuning vanuit de politiek én zorgen voor bewustwording dat cultuur geen vrije tijd is, maar van levensbelang. Meld je aan en laat ook jouw stem horen! http://www.cultuurinactie.nl

Je aanmelden kan nog altijd! Laat ook jouw stem horen! http://www.cultuurinactie.nl
#cultuurinactie

**************************

2019 – (maart) 2020:
Frans Mulder en Diederick Ensink
Een halfje Purper – ‘Brieven aan m’n hond’
Beeldschone liedjes uit de schatkist van Frans Mulder

Frans Mulder en Diederick Ensink (Een halfje Purper) in cabaretshow ‘Brieven aan m’n hond’. Foto: Merlijn Doomernik.

Bezoeker(s) try-out: “Zondagmiddag in het ‘oude’ Rosa Spierhuis, een geweldig uur ‘halfje” Purper!
De bewoners waren heel enthousiast!!!! Veel succes dit komende seizoen.”

Purper-voorman en theatermaker Frans Mulder heeft voor bijna de hele Nederlandse theaterwereld teksten geschreven. Zijn jonge Purper-collega Diederick Ensink die evenveel talenten heeft als dat hij instrumenten bespeelt, vroeg zich af waar al dat materiaal is gebleven?
‘Op lp’s, cd’s, dvd’s en YouTube, maar ook in schoenendozen op zolder en in de krochten van mijn laptop’, antwoordde Frans.
‘Mag ik daar eens rondkijken?’, informeerde Diederick. ‘Be my guest’, antwoordde Frans. Diederick vond een schat aan beeldschone en geestige liedjes en conferences, die Frans schreef voor onder anderen Simone Kleinsma, Karin Bloemen en Adèle Bloemendaal. Ingrediënten in overvloed voor een avond topamusement. Maar eerst moet Frans nog even met zijn hond overleggen.

**************************


Februari – mei 2019
Trudy Labij & Frans Mulder in cabaret-voorstelling:
’t Is nogal fris voor de tijd van het jaar…’

”t Is nogal fris weer voor de tijd van het Jaar’ met Frans Mulder & Trudy Labij. Foto: Ben van Duin

… Cabaretier en tekstschrijver Frans Mulder bracht vorig seizoen, naast zijn werk bij theatergroep Purper, een intiem, ontroerend en zeer geestig soloprogramma, waarin hij zonder enige opsmuk vertelde over de ups, downs, tops en flops in zijn persoonlijke, maar ook professionele leven.
Trudy Labij, een van Nederlands topactrices en comédiennes én vriendin van Frans, dacht toen zij zijn solo zag: dat wil ik ook…
Met medewerking van multi-instrumentalist Diederick Ensink.

Trudy Labij en Frans Mulder in een intieme cabarettheatershow met veel humor en zelfspot. Onthutsend eerlijk en meedogenloos geestig. Terwijl ze vertellen en zingen over de levens, liefdes, ouders en carrières van beiden, vinden ze ook nog de tijd om het over het heden en de nabije toekomst te hebben. Want zoals iedereen filosoferen ze er graag op los. Maken ze zich net als Jan en alleman met veel plezier kwaad over zaken waar een mens toch niks aan kan veranderen. Dan zijn ze het maar kwijt. Dan voelen ze zich goed. Dit alles komt samen in een serieus hilarisch programma met als grondgedachte: laten we het samen doen, want … ’t Is Nogal Fris Voor De Tijd Van Het Jaar…

Recensie Theaterkrant:
‘Ze hebben er overduidelijk zin in, die twee. Samen met hun muzikale begeleider Diederick Ensink, de multi-instrumentalist die zijn virtuositeit deze keer beperkt tot viool en piano, tonen ze de veelzijdigheid van hun talenten. Mulder overtuigt met enkele mooie liedjes. Het is verstrooiend divertissement. Dat is de kracht.’
Recensie Cultuurpodium.nl:
‘…twijfel niet en koop kaarten.’

Techniek: Huib Elenbaas
Foto: Ben van Duin
Ontwerp: Paulien Schutten.

**************************

September 2017/januari 2018
Van september 2017 tot en met begin januari 2018 was de theatervoorstelling van Purper – Purper’s Passie – te zien door heel Nederland. 

Theatergroep Purper is nu terug in het theater met: PURPERS’ PASSIE! Naast vertrouwde gezichten als Frans Mulder, Erik Brey en Diederick Ensink is de nieuwste speler bij Purpers’ Passie: Anne van Veen, dochter van Herman van Veen. Anne studeerde in 2006 af als actrice/kleinkunstenaar aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie.
Frans Mulder: “Ik was in mijn hoofd al een hele tijd met Anne bezig, toen ik op de première van de musical Liesbeth in Carré toevallig naast haar zat. Dat was het uitgelezen moment voor mijn aanzoek, want zo voelt het toch een beetje als je iemand vraagt. Door de komst van Anne zal de samenwerking van Purper groeien en veranderen, we kijken erg naar onze samenwerking uit.” (Foto: Robin Kamphuis).

Dagblad de Telegraaf (VNDG) berichtte het volgende over de komst van Anne bij Purper. Of lees het hele artikel in De Telegraaf (woensdag 21 februari 2018).

In Purpers’ Passie vraagt theatergroep PURPER zich af waarom iedereen tegenwoordig een bucketlist moet hebben, zo krampachtig z’n droom achterna moet gaan, genieten als taak ziet en bijna dwangmatig op zoek is naar zijn ‘passie’. Er is zelfs supermarktbrood dat ‘Liefde & Passie’ heet! Dus hoog tijd om te bepalen waar het woord passie werkelijk voor staat.

Theatergroep Purper is nu te zien in heel Nederland; boek eenvoudig hier uw kaarten voor een theater bij u in de buurt! 

+++

‘Geslaagde verjongingskuur’
(De Telegraaf /12 oktober 2018)

+++

‘Infiltrerende jongeren in stijlvol ensemble’
(Dagblad van het Noorden / Jacques d’Ancona / 19 oktober 2018)

+++

‘Purper is een heerlijke avond uit!’
(♥♥♥♥ / Theaterparadijs.nl/8 oktober 2018)

+++

‘Purper is 38 jaar na de oprichting alive & kicking’.
(tipvanannerose/ 8 oktober 2018)

+++

Passie Erik Brey:
Eric zit al vanaf zijn jeugd achter de piano en is hij er nooit meer achter vandaan gekomen. Door de jaren heen maakt Erik zich als autodidact verdienstelijk op piano, gitaar en contrabas en tevens als zanger, componist, arrangeur en tekstschrijver. Na het Atheneum schrijft Erik zich in voor de studie Muziekwetenschappen in Utrecht (stad). Binnen zijn studententijd houdt Erik zich voornamelijk bezig met muziek en theater, zigeunermuziek, jazz-combo’s en veel studenten-amateurtoneel. Met onder anderen Haye van der Heyden, wie hij al kent vanaf de brugklas, richt hij in 1980 de close harmony theatergroep Purper op. Erik schrijft, speelt, componeert en produceert mee aan twaalf Purper programma’s tot hij in 1996 de groep verlaat. Daarop volgend speelt hij drie solovoorstellingen getiteld Erik Brey van 1997 tot 1999, Dolores van 1999 tot 2001 en Morgana van 2001 tot 2002. Verder speelt Erik in de musicals Nonsens, Lieve Heren, Hamelen en Ti Ta Tovenaar. In 2006 bestaat Purper 25 jaar en Frans Mulder vraagt hem om met deze Gala productie mee te doen. Dit leidt tot een nieuwe Purper periode van drie programma’s. Daarna is er een hernieuwde samenwerking met Haye van der Heyden hetgeen leidt de theaterprogramma’s Toen we jongens waren en Geen Kunst. In 2016 is er wederom een opleving van Purper met het gloednieuwe programma Purper’s vier jaargetijden, wat in 2017 in reprise ging. Voor zijn rol als Ogterop in Hamelen heeft Erik in 2005 de John Kraaijkamp Musical Awards​ gewonnen voor Beste Mannelijke Bijrol in een Grote Musical.

Purpers’ Passie Anne van Veen:
Anne studeerde in 2006, als actrice/kleinkunstenaar af aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie. In 2007 trad zij voor het eerst op met haar liedjesprogramma Anne. Kort daarop verscheen haar eerste album Bij Mij, waarvan de titelsong is uitgeroepen tot ‘nieuwe’ klassieker. Een tweede avondvullende voorstelling van haar hand volgde onder de titel Wilde Lucht. In 2013 bracht zij, naar het gelijknamige programma, onder haar eigen label Ansjobiz haar tweede album uit: Tegengif. Anne speelt in Nederland, Vlaanderen en Zuid-Afrika. In het najaar van 2015 verscheen haar debuutroman: Wie ik aan het zijn was. In februari 2017 ging in het Compagnietheater Amsterdam haar programma BOI in première. Anne werd uitgenodigd voor de Concertgebouw Sessions waar zij samen met Stopcontact en Bob Roos het liedjesprogramma ‘Anne van Veen zingt’ ten gehore bracht. Ze schreef voor de Avond van de Kleinkunst een antwoord op het door haar vader (Herman van Veen red.) geschreven lied: ‘Anne’ getiteld: ‘Anne, de wereld is wél mooi’ en is komend seizoen gepassioneerd lid van Theatergroep Purper.

Purpers’ Passie Diederick Ensink​:
Diederick Ensink studeerde in 2010 af voor de opleiding Muziektheater gecombineerd met een deeltijdstudie Altviool aan het Fontys Conservatorium​ te Tilburg (gemeente). Na zijn studie werkte Diederick als zanger, danser en instrumentalist vier theaterseizoenen voor de productie The Magic of Jeans​; de 20e,21e,22e en 23e editie. Ook nam hij deel aan de talentenjacht Holland’s Got Talentin 2013 waar hij de halve finale bereikte. Naast Jeans was Diederick te zien in de producties Pluk van de Petteflet en Een avond met Dorus waar hij naast diverse rollen ook instrumenten bespeelde. In 2015 was Diederick werkzaam als zanger, pianist en violist bij Dinnershow Pandora​ in Studio 21, Hilversum. Ook richtte hij het jazz-trio The Triplicats​ op, samen met Sebas Wolfensberger en zangeres Dewi Pechler. Toen Purper-voorman Frans Mulder​ hem in 2016 uitnodigde om zich bij de het gezelschap te scharen, twijfelde Diederick geen moment en nam deze uitdaging met beide handen aan. Na de tournee van Purper’s vier jaargetijden was Diederick weer te zien in de Dinnershow Pandora, waar hij tot heden nog steeds regelmatig te zien is. In 2017 was Diederick tevens te zien in de reprise van Purper’s vier jaargetijden.

Purpers’ Passie Frans Mulder:

Frans Mulder maakt vanaf 1985 deel uit van theatergroep Purper, waar hij spelend, schrijvend en regisserend uitgroeide tot spil van de groep. Wie Frans Mulder zegt, zegt Purper.
Frans was als acteur te zien in vele toneel- theater- en musicalproducties zoals onder andere in Een Vijand Van Het Volk, van Hendrik Ibsen, De Dag Waarop De Paus Werd Gekidnapt, van Bethencourt, Thuis Best, een theatershow van Jasperina de Jong, De Vuyle Wasch van Willem Breuker als Minister van Cultuur, Heerlijk duurt het langst als Kees de Kruidenier, Follies als Buddy Plummer, Sonneveld als Huub Janssen, Nonsens Lieve Heren als Moeder Overste, De Trullenhoedster als Heer Bommel, The little Mermaid als Grimsby, Sister Act als Monseigneur O’ Hara en Moeder, ik wil bij de revue als alternate John Hogendoorn.
Naast theaterproducties was Frans te zien onder andere de film en tv-producties, Help, de dokter verzuipt!, Angela, Lifespan, Grijpstra en de Gier, Because of the Cats, Verhalen voor bij de centrale verwarming en De Boezemvriend.
Als tekstschrijver en regisseur werkte Frans met onder anderen Adele Bloemendaal, André van Duin, Karin Bloemen, Willem Nijholt, Gerrie van der Klei, Angela Groothuizen, Ellen ten Damme, Willeke Alberti en Simone Kleinsma. Frans vertaalde de musical Hello, Dolly, schreef samen met Allard Blom de succesvolle musical Wat Zien Ik?! naar het gelijknamige boek van Albert Mol en hij was jarenlang gastdocent aan de Frank Sanders Akademie voor musicaltheater.
In het voorjaar van 2013 bracht het Amsterdams Kleinkunst Festival in het DeLaMar Theater een Hommage aan Frans als auteur. Daarnaast werd hij tweemaal genomineerd voor een John Kraaijkamp Musical Award, voor zijn rol in de musical Sonneveld en voor zijn aandeel als schrijver van de musical Wat Zien Ik?!. Frans ontving met Purper het Gouden Hart van de stad Rotterdam.

+++

Tekst en muziek: Frans Mulder, Erik Brey, Diederick Ensink, Anne van Veen
Regie: Frans Mulder
Lichtontwerp: Niek Vos – V. Productions
Kostuums: Glenn Hewitt
Licht: gido Vos, Stan van Velzen
Geluid: Roland Lanslots
Producent: Purper BV & DG Theater
Uitvoerend producent: Willem Westhoff
Productieleiding: Kris van de Geer
Productieassistent: Lieke van Gils

+++

PROGRAMMA PURPERS’ PASSIE:
1. Bruis-medley (Brey)
2. Er was eens (Mulder/Ensink)
3. Slachterij (Mulder)
4. Anne, de wereld is wel mooi (Van Veen/Moiseenkov)
5. Passio (Purper)
6. Bilksemflits en, hagelstenen (Mulder/Brey)
7. Cirque (Brey)
8. Naïef (Mulder/Ensink)
9. Patchouli (Mulder)
10. Meedoen (Mulder/Brey)
11. Facebook (Mulder)
12. Bim-Bam (Mulder/Mulder)
/
PAUZE
/
13. Bachende zagen (Bach/Brey)
14. Als gal zo bitter (Mulder)
15. Dit blijft tussen ons (Mulder/Wismeijer)
16. Isoleercel (Mulder/Brey)
17. Smart-tv-lap (Ensink/Ensink)
18. Singalong (Purper)
19. Passie (Van Veen)
20. Blij met jou (Mulder/Mulder)
21. Een geboren verliezer (Mulder/Ensink)
22. Bouwpakket (Mulder/Brey)
23. Ouwe nieuwe dromen (Mulder/Ensink)
24. Ik Leef (Mulder/Mulder)

*********************************

April 2018 | Eerste video Purpers’ Passie gepresenteerd (online)

*********************************

Februari 2018 | De Telegraaf
Berichtgeving nieuw Purperlid Van Veen bij Purpers’ Passie
Dagblad de Telegraaf (VNDG) berichtte het volgende over de komst van Anne bij Purper. Lees hier het hele artikel in De Telegraaf.

*********************************

Juli|Aug 2018 Frans Mulder speelt in ‘Poz Paradise’
Met POZ PARADISE maakt regisseur/schrijver Daniël Cohen een nieuwe theatervoorstelling over de actuele situatie rond hiv en aids, met een lichtere toon en gericht op de toekomst. Het stuk wil een modern Nederlands alternatief bieden voor aids-gerelateerde stukken als Angels in America, die focussen op de situatie in Amerika in de jaren negentig. Hoewel het stuk een specifiek verhaal vertelt, zijn de thema’s universeel: de omgang met rouw, ziekte en dood; de angst voor verandering; de worsteling met de wegtikkende tijd; het koesteren van verloren dromen.
De wereldpremière vond plaats op 23 juli 2018 in de Amsterdamse Stadsschouwburg tijdens de Internationale Aidsconferentie AIDS 2018 in Amsterdam, als onderdeel van het officiële culturele programma.

*********************************

Oktober 2017 | Tweede solo-programma Frans Mulder van start
Het eerste en succesvolle solo-programma van Frans Mulder ‘Tot ie purper ziet…’ heeft een vervolg gekregen met: ‘…Tot ie Puper ziet … – DEEL TWEE’! Frans Mulder vertelt en zingt in zijn nieuwe programma over zijn leven en het leven. Het is vanaf november 2017 te zien in het hele land.

*********************************

September – oktober 2017 | PURPER VIER JAARGETIJDEN
Wat zou er gebeuren als ze nog één keer…? Nou dat hebben ze geweten! ‘PURPER’s 4 jaargetijden’ bleek zo’n succes dat de groep besloot tot een reprise. Vanaf 12 september 2017 gaat de reprise van ‘Purper’s 4 jaargetijden’ van start! Vandaar dat ze dit seizoen, samen met het muzikale multitalent Diederick Ensink, terugkomen. Kort en hevig. Zoals de seizoenen. Vier heren in rok. PURPER op haar best. Een feest.
Bekijk de reviews op ‘Gastenboek’ wat anderen bezoekers van deze Purper’s 4 Jaargetijden vinden (en laat ook je reactie achter). Of bekijk eerst het filmpje op de Facebook-pagina van Purper vol met (lovende; dank!) reacties van de jongere theater-tijgers. Erik Brey, Alfred van den Heuvel, Diederick Ensink en Frans Mulder spelen met de reprise ‘Purper’s 4 jaargetijden’ vanaf 12 september tot en met 14 oktober 2017 door heel Nederland!

telegraaf_181016

Recensies Purper’s 4 Jaargetijden:
1. De Telegraaf (18.10.16: vier sterren): ‘… Amusement van dit niveau is een verademing.’
2. Musicalsites: ‘… Purper is nog lang niet verjaard en kan nog heel lang mee!
3. Cabaret.nl (vier sterren): ‘… Purper bewijst dat je ook zonder grofheden of platitudes en moderniteiten een geweldige cabaretvoorstelling kan neerzetten met een vakmanschap waar menig cabarettalent nog wat van kan leren‘.
4. Musicalreports.nl : ‘… De show is humoristisch, afwisselend en zo goed als vanouds‘.
5. Noordhollandsch Dagblad:… Purper gaat verder op ingeslagen weg‘.
6. Ilovetheater.nl: (♥♥♥♥) ‘…De timing van de mannen was echt perfect, ze wisten ook feilloos het publiek te bespelen met hun komische timing.…’
7. musicalvibes.ovh: ‘… feest der herkenning…’
8. cultuurpodium.nl (‘… Purper is terug, en hoe…!’)

Purper_02_foto Roy Beusker_RGB_HR

*********************************

Mei 2017 | Frans Mulder speelt gastrol in OpusOne-productie ‘Telkens weer Het dorp’

TelkensweerHetdorpLR©BobBronshoff.jpgOp 28 juni a.s. is het 100 jaar geleden dat Wim Sonneveld geboren werd. Stichting Zonnehuis Muziektheater grijpt deze verjaardag aan en brengt Telkens weer Het dorp naar Het Zonnehuis! Een muzikale hommage vol tijdloze klassiekers als Het dorpLieveling, Josefien en Moeder, ik wil bij de revue. Nummers waarmee Sonneveld grote bekendheid verwierf en die allemaal geschreven werden door zijn levenspartner en tekstschrijver Friso Wiegersma.
Telkens weer Het dorp wordt gebracht door vier topvocalisten, twee generaties, uit de cabaret- en musicalwereld: Frans Mulder, Vera Mann, Mitch Wolterink en Julia Herfst. Het live combo staat onder leiding van Ruud Bos.Een absolute must-see voor de kenner en een aangename kennismaking voor de jongere generatie. Mis het niet!
Exclusief te zien in Theater Het Zonnehuis, Amsterdam-Noord.

*********************************

Maart 2017 –  Frans Mulder genomineerd met ‘Wonderlijk’ voor Annie MG Schmidtprijs 2016

annie mg schmidt 2016Frans Mulder is genomineerd voor de Annie M.G. Schmidtprijs (2015/2016) voor het lied ‘Wonderlijk’ uit ‘Simone!’; de theatershow van Simone Kleinsma.
De kleinkunstliederen 
Moeder (Alex Roeka), Wonderlijk (Frans Mulder, Bernd van den Bos, Simone Kleinsma), Als tijd niet bestaat (Flip Noorman), Er spoelen mensen aan(Kiki Schippers en Rolf Verbaant) en SM-Lied (Maarten Ebbers) zijn genomineerd voor de Annie M.G. Schmidtprijs 2016. Dat onthulde juryvoorzitter Jacques Klöters donderdag in het NPO Radio 1- programma Kunststof. Op 9 april wint een van hen de prijs voor het beste oorspronkelijke Nederlandstalige kleinkunstlied van het voorafgaande seizoen. De Annie M.G. Schmidtprijs wordt dan voor de 25ste keer uitgereikt. De winnaar werd uiteindelijk over het jaar 2016 – Kiki Schippers en Rolf Verbaant met Er spoelen mensen aan.

*********************************

Purper’s 4 jaargetijden (2017)

Vanaf 12 september 2017 gaat de reprise van ‘Purper’s 4 jaargetijden’ van start! Wat zou er gebeuren als ze nog één keer…? Nou dat hebben ze geweten! ‘PURPER’s 4 jaargetijden’ bleek zo’n succes dat de groep besloot tot een reprise. Vanaf 12 september 2017 gaat de reprise van ‘Purper’s 4 jaargetijden’ van start! Vandaar dat ze dit seizoen, samen met het muzikale multitalent Diederick Ensink, terugkomen. Kort en hevig. Zoals de seizoenen. Vier heren in rok. PURPER op haar best. Een feest. Bekijk de reviews op ‘Gastenboek’ wat anderen bezoekers van deze Purper’s 4 Jaargetijden vinden (en laat ook je reactie achter). Of bekijk eerst het filmpje op de Facebook-pagina van Purper vol met (lovende; dank!) reacties van de jongere theater-tijgers.

Erik Brey, Alfred van den Heuvel, Diederick Ensink en Frans Mulder spelen met de reprise ‘Purper’s 4 jaargetijden’ vanaf 12 september tot en met 14 oktober 2017 door heel Nederland!

*********************************

‘Tot ie Purper ziet…’ (Apollofirst, nov 2015, Amsterdam).
Frans Mulder, bekend van theatergroep Purper, schrijft liedjes. Hij schreef er honderden. Liedjes, conferences, sketches en verhalen voor de theatershows van o.a. Angela Groothuizen, Karin Bloemen, Gerrie van der Klei, Purper, Adele Bloemendaal, Gerard Cox en Willem Nijholt. Verder brachten o.a. Paul de Leeuw, André van Duin en Willeke Alberti werk van hem uit op CD. In FRANS MULDER leest voor uit eigen werk, (…TOT IE PURPER ZIET…) doet hij precies wat de titel belooft: hij leest een aantal van zijn beste teksten voor. Daarnaast vertelt hij geestig, scherp en vaak onthutsend eerlijk, over zijn  ervaringen als speler/zanger in musicalproducties als o.a. Sonneveld, Follies, The Little Mermaid, Sister Act en Moeder, ik wil bij de revue.Vrijdag 13 en zaterdag 14 november 2015 in het prachtige theater van hotel Apollo First in Amsterdam.

*********************************

DE PURPER LADIES KOMEN ERAAN!
Klik snel hier voor de speellijst. Of bekijk de Facebook-pagina!

Mirthe Bron vervangt Céline Purcell in Purper Ladies
Vanwege haar zwangerschap heeft Céline Purcell moeten stoppen met haar rol in Purper Ladies, dat maakte producent OpusOne op 8 januari bekend. Ze wordt vervangen door Mirthe Brondie de rol de afgelopen weken al een paar keer de rol voor haar rekening nam. Mirthe is tot het einde van de tournee (29 januari) de nieuwe Purper Lady naast Gerrie van der Klei (alternate: Jette van der Meij), Mylou Frencken en Anouk van Nes.Mirthe
Mirthe Bron zingt, speelt en schrijft teksten voor (muziek)theater en kleinkunst. In mei van dit jaar is ze te zien in de reprise van Land of Hope and Glory van het Nederlands Komedie Theater. Mirthe won de tweede prijs op het Concours de la chanson Alliance Française. Haar liefde voor het Franse chanson uit zich nog altijd in verschillende optredens in binnen- en buitenland (www.mirthebron.nl). (Foto: Hans van Eijsden).

*********************************

Purper Ladies bij Sara Kroos
Zondag 8 december zongen Anouk, Gerrie en Mylou enkele nummers uit Purper Ladies in het theater City of Wesopa in Weesp waar Sara Kroos het VARA-radioprogramma Sara op Zondag presenteert over kleinkunst, nederpop en cabaret. Elke week live. Klik hier voor uitzending gemist (Foto: Gabriël Bos).PL_Sara_8-12-13

Zaterdag 9 november was de premiere van Purper Ladies in Diligentia in Den Haag.
Ondermeer Studio Max Live bracht een verslag en interview met Céline Purcell.
Of kijk hier naar een videoverlsag van Musicalworld.tv.
Voor meer videobeelden, foto’s en recensies over de premiere zie PERS.

*********************************

TV-interview Purper Ladies bij RTL’s Koffietijd
Donderdag 24 oktober waren de dames op de koffie bij presentatrices Loretta Schrijver en Penille La Lau. De Ladies gaven een voorproefje met het nummer ‘Mannen met de griep’.  (Foto: Gabriël Bos).

koffietijd_24 okt 2013_2_klein


TV-interview Purper Ladies bij AVRO’s Opium TV
Zaterdag 28 september zaten de Purper Ladies op de bank bij AVRO’ Opium TV presentator Cornald Maas in opmaat naar de eerste try-out van Purper Ladies op 10 oktober aanstaande. Klik hier voor uitzending gemist (start 26:40).
(Foto: Gabriël Bos).

PL bij Opium TV 28-9-13


Vlnr Mylou Frencken, Gerrie van der Klei, Céline Purcell, Anouk van Nes

Seizoen 2013/2014 zullen ze door het hele land te zien zijn onze PURPER LADIES.
Wij stellen ze hierbij met trots aan u voor: Gerrie van der KleiMylou FrenckenAnouk van Nes en Céline Purcell. Vier vakvrouwen die hun sporen in het theater ruimschoots hebben verdiend en garant staan voor het vakmanschap (in dit geval: vakvrouwschap) dat past in de Purper traditie. Een traditie die zich in  het komend seizoen zal vernieuwen en verdiepen. Vrouwen van verschillende leeftijd en achtergrond die het publiek een avondlang zinnig entertainen. Vrouwen met lef, gein, en geweldige stemmen. Het moet een Purper op haar best worden. Uniek. Als genre op zich, niet te imiteren.

Thema: Hoe staan vrouwen van verschillende leeftijden vandaag de dag in het leven? Een onderwerp dat met een gezonde dosis zelfspot tot een hilarische theateravond moet kunnen leiden. En zelfspot hebben ze, de dames van onze cast.

Amsterdam, maart 2013. Purper Ladies showen hoogstpersoonlijk exclusieve avondshow voor Sheila & Gideon Collections. Lees meer.

Purper Ladies modeshow 25-03-13 Roy Beusker 

V.l.n.r. Frans Mulder, Mylou Frencken, Sheila de Vries, Anouk van Nes, Gerrie van der Klei, Céline Purcell. Fotograaf: Roy Beusker.

*********************************

Hommage Frans Mulder tijdens AKF 2013
Op zondag 21 april 2013 vindt in het DeLaMar Theater in Amsterdam een hommage aan de veelzijdige podiumkunstenaar Frans Mulder (Amsterdam, 1953) plaats. Ter gelegenheid van zijn zestigste verjaardag krijgt hij een eerbetoon voor de invloed die hij heeft gehad op het Nederlandse cabaret. Een bonte stoet bevriende collega’s brengt tijdens de hommage liedjes van zijn hand ten gehore. Optreden zullen onder meer Karin Bloemen, Tony Neef, Willeke Alberti, Marjolijn Touw, Sanne Wallis de Vries en Paul Groot. De avond wordt gepresenteerd door Hans van Willigenburg. De muzikale leiding is in handen van Martin van Dijk. Deze hommage is onderdeel van het 26e Amsterdams Kleinkunst Festival, dat op 7 april van start gaat. Kaarten voor deze eenmalige voorstelling op 21 april zijn te koop via http://www.delamar.nl.
Mulder werkte als acteur bij Globe, trad op als zanger bij Albert Mol en werd in 1985 gevraagd voor de cabaretgroep Purper, waar hij nog steeds deel van uitmaakt. Veel teksten en de regie van Purper zijn van zijn hand. Daarnaast was hij te zien in musicals als Heerlijk duurt het langst, Wim Sonneveld en De Kleine Zeemeermin en vertaalde hij de musical Hello Dolly. Ook werkte Mulder als film- en tv-acteur en gaf les aan musicalstudenten. Mulder schreef vele liedjes voor andere artiesten waaronder Adèle Bloemendaal, Paul de Leeuw, Willeke Alberti en Karin Bloemen. In 2005 maakte Mulder zijn eerste soloprogramma. Op dit moment speelt Mulder de rol van Monseigneur O’Hara in de musical Sister Act

.hommage mulder 21 april

*********************************

Purper Helden
Theatergroep Purper is opgericht in 1980 en heeft sindsdien vele producties op haar naam staan. Entertainment, cabaret, gekte in close harmony en puur theatraal vakmanschap voeren de boventoon. De wisselende bezetting van deze theatrale duiventil zorgt ervoor dat publiek telkens wordt overrompeld. Willkommen, bienvenue, welcome! De 22-ste productie van Purper, Purper Helden, was gereserveerd voor theaterseizoen 2011-2012. De laatste voorstelling was op vrijdag 5 maart 2012.
Toen muzikaal leider Marco Braam vorig jaar aan Frans Mulder vroeg met wie hij ooit nog eens wilde werken, riep Frans meteen: ‘Marjolijn Touw!’ Tot zijn niet geringe vreugde stemde de musicalster in met Mulders verzoek. Het thema van het programma lag vanaf dat moment voor de hand: bewondering. Wie bewonder je en wie is jouw held? Is dat Michiel de Ruyter, Lady GaGa of misschien je buurvrouw? Wie weet ken je meer helden dan je denkt en dat is een lekker gevoel. Hoewel? Het moet natuurlijk niet eng worden. Een ode aan de helden, verpakt in muzikale hoogstandjes en Purperiaanse humor. Ramses zong ooit: zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder! En hij had gelijk.

Credits voor productie ‘Purper Helden’
Samenstelling Purper in ‘Purper Helden’:
Frans MulderMarjolijn TouwMarco Braam en Jeroen Hardijzer
Regie Frans Mulder
Verbindende teksten Frans Mulder
Tekstbijdragen Marjolijn Touw
Arrangementen Marco Braam
Decor- lichtontwerp Pelle Herfst
Geluidsontwerp en uitvoering Huib Elenbaas
Kleding Glenn Hewitt
Kleding Marjolijn Ronald Kolk
Lichttechnicus Edwin van Steenbergen
Company manager Jeroen Hardijzer
Fotografie Roy Beusker
Ontwerp affiche/programma Vincent Steinmetz/atlast.nl
Ontwerp website Robert Vermolen/atlast.nl
Management Ed Burgers
Producent Purper BV

Purper Helden is nog tot en met 9 maart 2012 in het hele land te zien.

Reacties pers over Purper Helden

  • … Een avond echt uit ben je bij “Purper Helden” zeer zeker en deze voorstelling is een aanrader voor dit komende seizoen… theaterparadijs.nl
    * … Alles is even vakkundig en tot in de puntjes verzorgd in een ouderwets goede kleinkunstvoorstelling… HetParool/Gezien door Anne-Rose Bantzinger: Het Parool 27 okt 2011
    * … Marjolijn Touw schittert bij Purper … Recensie geschreven door:
    De Stentor.nl 17 november 2011

Veel collega’s op première Purper Helden
Zondag 23 oktober was de première van Purper Helden in een overvolle Schouwburg Amstelveen. Kijk voor een kort sfeerverslag gemaakt door de sterreporter van het amsterdamse AT5: Frank Awick. En zie wat de collega’s uit het vak allemaal te melden hadden. Wil je nog meer zien? Kijk dan snel op het itempje dat RTL Boulevard maakte. And last but not least RTV AmstelveenWie er nog meer waren zie je hier.

Ook zo benieuwd?
Misschien wel het meest pakkende lied van ‘Purper Helden’ is het openingslied ‘Onverantwoordelijk…’. Dit lied is in zijn geheel te beluisteren in de onderstaande clip terwijl je in vogelvlucht een aantal scènes voorbij ziet komen uit deze nieuwste Purper productie. Om alvast in de sfeer te komen. ‘Proost!’

De helden in de pers
We hebben alle interviews voor je verzamelt. Zoals bijvoorbeeld het interview dat Marjolijn Touw gaf aan het Algemeen Dagblad: ‘Marjolijn Touw verruilt musical voor kleinkunst met Purper‘.  Lees ze allemaal hier.

Programmaboekje ‘Purper Helden’ beschikbaar!

Pagina programmaboekje Purper Helden (okt 2011).
Voorbeeldpagina programmaboekje Purper Helden, oktober 2011

Bij elke voorstelling is het gebruikelijk dat de bezoekende partij (Purper dus) wat meer achtergrondinformatie geeft over de actuele voorstelling en in dit geval de… Helden (spelers én medewerkers). Zo ook met het programmaboekje ‘Purper Helden’ dat vanaf nu bij elke voorstelling bij kassa en/of balie voor slechts €1,- verkrijgbaar is. Klik op de hiernaast geplaatste impressie voor een vergroting van de prachtige foto’s die Roy Beusker voor dit programmaboekje zo treffend wist vast te leggen. Dit gedrukte (vouw)exemplaar is helaas niet te koop via internet en alleen op de dag dat Purper speelt bij het theater bij u in de buurt.

*********************************

Marjolijn Touw wint John Kraaijkamp Award
Amsterdam, 02-10-2011

Marjolijn Touw wint John Kraaijkamp Musical Award in Delamar, 2 okt 2011.

Marjolijn Touw de heeft John Kraaijkamp Musical Award voor Beste Vrouwelijke Bijrol Grote Musical in ontvangst genomen in de DeLaMar in Amsterdam. In een glitterende creatie van couturier Ronald Kolk nam de musicalster de award in ontvangst. Deze award is de een prachtige erkenning voor haar rol Mevrouw van Rooden die zij een seizoenlang vertolkte in de musical Petticoat. Marjolijn was al winnares van de Pissiuse-prijs (1987) en Pall-Mallprijs (1989) en de John Kraaijkmap Musical Award voor Beste Vrouwelijke Bijrol voor haar rol als moeder Vrijmoeth in Ciske de Rat – de Musical.

*********************************

Frans Mulder non-stop in DeLaMar
Amsterdam, 27-09-2011

Sinds september 2011 is Frans te bewonderen in ‘Wall of Future’ in Delamar

24 theater-grootheden zijn qua portret toegevoegd aan de permanente foto-galerij die het DeLaMar sinds de opening herbergt. Artiesten die DeLaMar aandoen worden geportretteerd door de hedendaagse portretfotograaf van dit moment Koos Breukel. Frans Mulder was dan ook blij verrast en vereerd toen Janine van den Ende, promotor van de permanente foto-expositie ‘Wall of future’, hem uitnodigde deel te nemen. Het wordt alleen maar interessanter in het nieuwste theater van Amsterdam.